Завичајни музеј Жаркова

Завичајни музеј Жаркова налази се у објекту који датира из 19. века, у којем је била смештена једна од првих школа на територији Београда. Историјат школе може се пратити од половине 19. века, када је први учитељ окупио неформалну групу својих ученика. У јесен 1840. године у школи је било 20 ђака, а међу њима и једна девојчица. За прву зграду школе узета је стара општинска судница. Према казивањима једног од првих ђака, у овој првој жарковачкој школи није било ни клупа, ни школске табле, сви су седели на троношцима или асурама, па и учитељ. Прва група ђака добила је поуке читања, писања, рачунања и црквеног појања.

Музеј града Београда припрема документарни филм, у којем ће се приказати историјат здања Завичајног Музеја Жарково и какву је функцију имао у друштву кроз векове.

Данас, објекат је у потпуности реконструисан у складу са стандардима о заштити споменика културе и прилагођен изложбеном галеријском простору са најсавременијом техничком опремом.

Након изложбе „Избор слика из колекције Музеја града Београда“, аутора Предрага Ђидића, којом ће се званично и отоворити овај Музеј 17. маја, у плану је реализација сталне поставке, коју ће чинити прикупљена грађа о богатој историји насеља Жарково, као и уметнине из Фонда Музеја града Београда; док ће други део простора бити галеријског типа са промењивим изложбеним поставкама.

Више о историјату Основне школе у Жаркову, видети у:

Коста Спасеновић, „Грађа за историју школе у Жаркову 1840 − 1918“, у: Годишњак града Београда, Београд, Музеј града Београда, 1971, књ. XVIII, 305−331.

Радно време

Понедељак: затворен
Утораксреда, четвртак и петак: 12 -18 часова
Субота и недеља: 12 -19 часова

контакт информације

Aдреса: Аце Јоксимовића 2, Жарково

Tел: 011/ 3283504

Mејлoffice@mgb.org.rs

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН
Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ