Музеј бањичког логора

Музеј Бањичког логора посвећен је успомени на заточенике и жртве нацистичког концентрационог логора из Другог светског рата. Прва поставка, у ограниченом простору, отворена је 1969. године. Нова концепција реализована је 1983. на приближно 450 м2, а због нових истраживачких резултата 2001. године представљена је измењена и допуњена поставка Музеја Бањичког логора. Документарна грађа, плакати и фотографије, уз велику макету логорског комплекса, чине оквир у који се уклапају сачувани лични предмети, оригинални цртежи, скице и ручни радови логораша. Посетиоцима је на овом простору представљено 400 експоната. Посебно се издваја меморијална сала у којoj je реконструисан амбијент логорашке собе.

Бањички логор

Логор на Бањици основан је 5. јула 1941. године, у згради XVIII. пешадијског пука Војске Краљевине Југославије, док су први заточеници доведени 9. јула. Кроз овај концентрациони логор прошло је 24.000 затвореника, углавном Срба, али и припадника других народа. До данас је поуздано идентификовано 4.200 стрељаних логораша. Том списку треба додати и хиљаде заточеника који су одавде били депортовани широм Европе. Логор је распуштен 4/5. октобра 1944. године.

Прегледајте предмете изложене у Музеју бањичког логора
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки
Музеја града Београда.
РАДНО ВРЕМЕ

четвртак, петак и субота: 10-17 ч

контакт информације

Адреса: Павла Јуришића Штурма 33
Тел: 011 263 08 25
Мејлoffice@mgb.org.rs

ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

Улазница: 200 дин
Повлашћени: 100 дин
Групе: На сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
Повлашћени: ђаци, студенти, незапослени и пензионери.
Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ