нова зграда музеја у ресавској 40б

Зграда некадашње Војне академије изграђена је према пројекту архитекте Димитрија Т. Лека, у духу неоренесансне архитектуре. Први део зграде према Ресавској и Бирчаниновој улици, подигнут је 1899, а други, ка Немањиној улици, дограђен је након Првог светског рата.

Конкурс

Током 2006. и 2007, уговором узмеђу Града Београда и Министарства одбране (власника зграде), Град преузима објекат за потребе смештаја Музеја града Београда.

У периоду 2014-2015. урађен је Пројектни задатак за израду техничке документације за реконструкцију и доградњу простора Музеја града Београда у Ресавској улици 40б.

Наведени Пројектни задатак био је део Конкурса за израду идејног решења за реконструкцију објекта у Ресавској 40 б и пренамену у Музеј града Београда. Конкурс је реализован током 2016. године. Одлуком жирија 22.10.2016. као победничко решење изабран је рад урађен у оквиру Архитeктонског бироа „BOROVIA“ д.о.о. из Београда, аутора Јелене Ивановић Војводић, Горана Војводића и Јоване Грујевске.

Током 2017. настављене су активности на реализацији пројекта на основу којег ће моћи да се почне са извођењем радова.

Изложбени простор

Постојећи ентеријер зграде некадашње Војне академије користи се као изложбени простор за потребе Музеја града Београда и других установа и појединаца .

Прегледајте предмете изложене у новој згради музеја у ресавској 40б
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки
Музеја града Београда.
Радно време

Понедељак, уторак, среда, четвртак, петак, субота: 12−20 часова

Недеља: 12-18 часова

контакт информације

Адреса: Ресавска 40бb 
Тел: 011 328 35 04
Мејлoffice@mgb.org.rs

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ