НА КАФИ КОД КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ - ПУТОВАЊЕ У ИСТОРИЈУ КРОЗ ИСПОВЕСТ ВЛАДАРКЕ ОБНОВЉЕНЕ СРБИЈЕ

Монодрама На кафи код кнегиње Љубице је први музејски театар код нас који је настао 2009. године, и више од деценију се успешно изводио у аутентичном амбијету Конака кнегиње Љубице. Ауторка монодраме је Наташа Поповска (1973−2022), музејски саветник Музеја града Београда.

Познато је да је у периоду 2009−2018, ову монодраму видело 34637 посетилаца у укупно 830 извођења. Од тога је српска верзија изведена 729, а енглеска 101 пут. Посетиоци су имали прилику да буду дочекани у здању из 19.века, и да кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, уз послужење кафом и ратлуком, на упечатљив и интерактиван начин упознају прву владарку обновљене Србије. Крећући се кроз одаје старог Конака у којем је Кнегиња живела, гости „кнегиње“ су сазнавали чињенице о најзначајнијим догађајима и личностима из времена кнеза Милоша Обреновића, о сложеном односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице, о начину опремања домова, одевању и васпитавању деце.

Услед тешке болести, наша колегиница Наташа Поповска, преминула је 2022. године.

Улогу кнегиње Љубице Обреновић сада тумачи глумица Вјера Мујовић.

Више информација о терминима монодраме у наредном периоду пронађите ОВДЕ. Улазнице су доступне путем сајта Tickets.rs као и на билетарници Конака кнегиње Љубице. Минимални број присутних за извођење монодраме је 20 људи.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ