Годишња изложба Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а  

Музеј града Београда и УЛУПУДС вас позивају на отварање традиционалне Годишње изложбе Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, у Сали под сводовима, у Конаку кнегиње Љубице, 15. новембра, с почетком у 19 часова. Улаз је слободан!

Чак седамдесет ликовних уметника сликара и графичара, као и дизајнера, костимографа, керамичара и архитеката, представиће се у оквиру велике Годишње изложбе Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, у Конаку Кнегиње Љубице, од 15. до 30. новембра 2022.    

На овогодишњи конкурс пристигло је више од сто тридесет уметничких радова из области сликарства и графике од којих ће, у Сали под сводовима, бити изложено њих нешто више од  осамдесет.  

У доба глобалних социо-политичких и економских турбуленција, на скали од благе аксиозности до отвореног револта и (друштвеног) отпора, у човеку/уметнику данашњице, неминовно се јављају најразличитија осећања, али се она не морају нужно рефлектовати у уметничким делима. Директна алузија на актуелни временски тренутак, приметна је већ у насловима појединих радова, док се код других може очитати у тематском опредељењу, преовлађујућем осећању/атмосфери у слици.

С друге стране, на изложби су заступљење и представе идиличних, стварних или измишљених предела, фрагменти проживљених или измаштаних догађаја,  богатог колорита или пак сведених тек на неколицину основних боја, формалистички упрошћених или у виду сложених фигуралних композиција, или као колажиране слике. Код поменутих се можда ради само о другачијој врсти реакције на ововремене околности или, једноставно, а такође легитимно, о потпуном отклону од стварности - рекла је историчарка уметности, Јелене Балевић, у пратећем тексту из каталога изложбе.

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, основано је 1953. године, а данас броји више од хиљаду и седамсто чланова, академских уметника, од којих највећи део њих припада управо сликарско-графичкој секцији.

Отварање изложбе заказано је за уторак, 15. новембар, са почетком у 19 часова, у Сали под сводовима Конака кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића бр. 8, у Београду. Улаз је бесплатан!

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ