Изложба “Повратак Београду” Манета Шакића у Музеју Града Београда

Изложба “Повратак Београду” сликара Манета Шакића биће отворена 6. октобра у 19 часова у Музеју Града Београда, уз подршку Министарства културе Републике Србије и Фондације Саша Марчета.

Сједињење узастопних тренутака из двомиленијумске снаге Београда, ти рушевни, челични, па касније барутни ударци на топографију и тло, затомљеног и сагорелог града, као и проспект и равнице на северу Баната или брдашца ка Шумадији одају својеврсни ламент над градом. Бивају и полазиште које се својим дугим линијама исповедних преклапања јавља као једна од полазишних пружања доспелог из вишемедијског сплета насловљеног „Повратак у Београд“, где глас, покрет и присуство, сценографија, носе стихове и тумачење и музику у којима се сусрећу уметник и домашаји које носе личности Оливера Катарина, Васко Попа и Енрико Јосиф”, пише историчар уметности Никола Шуица у тексту за каталог изложбе.

Изложба “Повратак Београду” биће отворена до 2. новембра.

Сликар Мане Шакић рођен је 1971. године у Београду, а 1995. је дипломирао на Факултету ликовних уметности, у класи професора Момчила Антоновића. Године1999. одлази у Шпанију (Мадрид), где живи и ради скоро десет година. 2009. се враћа у Србију где излаже први пут 2010. пред београдском публиком у галерији “Озон”.

Ужива да излаже на јавним атипичним местима (Каленић пијаца, Титова банкет сала старог хотела Славија) и тиме уграђује концепт интересантне интеракције у свој рад.

После неколико изложби, одлази 2013. године у САД, где излаже прво у Лос Анђелесу, а потом и у Њујорку. Излаже у неколико њујоршких галерија, а скреће пажњу изложбом у њујоршком Милк Студиос. Излагао је на многобројним аукцијама, а слике му се налазе у познатим колекцијама широм света (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ