Изложба „Лица страдања“ у Родној кући војводе Степе Степановића у Кумодражу

У оквиру Дана европске баштине од 14. октобра 2021. године можете погледати изложбу под називом „Лица страдања“ аутора Немање Окиљевића у Родној кући војводе Степе Степановића, културном добру од великог значаја које је у саставу Музеја града Београда.

 

Немања Окиљевић један је од ретких уметника који је нашао инспирацију у прошлости, тачније Првом светском рату. Интересовањем за сопствено порекло, створио је циклус скица, цртежа, графика и слика које су везане за „великане“ наше историје. Комбиновањем техника као што су уље на платну, акрилик и туш, створио је један посебан стил ослобађајући дубоко пламтећу искру националног идентитета Србије. Негујући љубав према коренима одао је почаст онима који су заслужни за слободу наше домовине, а та тема га прати годинама уназад. На  радовима Немање Окиљевића, уочавају се и спој реалног и надреалног, фантастичног и илустративног, експресије и меланхолије. Доминирају јарке боје и енергични потези четкице који обликовањем форме доприносе да посматрач осети изузетан емотивни набој.

Он креира портрете на којима се представа људског лика трансформише у животињски. Бурна српска историја и један од најтежих и најузбудљивијих периода у њој као што је Велики рат, подстакли су Немању Окиљевићa да читав свој опус и досадашњи рад сублимира у једну целину и тематику.

Локалитет, простор и изглед Родне куће Степе Степановића дају посебну драж и тежину самој изложби због учешћа великог војводе у догађајима који су обележили поменут период наше историје.

 

Више информација о аутору можете сазнати путем инстаграм профила  #nisamžalio #нисамжалио .

Изложба ће трајати до 28. новембра 2021. године.

 

Сви заинтересовани изложбу могу погледати средом, четвртком и петком од 10 до 18 часова, и суботом и недељом од 10 до 19 часова (понедељак и уторак су нерадни дани). Улаз је слободан.

 

Родна кућа војводе Степе Степановића налази се на адреси Врчинска у Кумодражу (недалеко од окретнице аутобуса 25П), а информацију о локацији можете пронаћи на овом линку.

 

За додатне информације можете се обратити путем мејла office@mgb.org.rs и телефона 060/500-5166.


1914. 90x130 цм, комбинована техника на папиру 2017 година, Немања Окиљевић 


Заточеништво,70x100 cm, комбинована техника на папиру 2018 година, Немања Окиљевић 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ