Отварање изложбе „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“

Након успешно реализоване тематске изложбе у Љубљани „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, која је била део манифестације Српско-словеначко пријатељство, Музеј града Београда својим суграђанима и гостима града представиће ову изложбу у новом музејском објекту, који је у саставу Музеја града Београда – Завичајном музеју Жаркова, на адреси Аце Јоксимовића 2.

На изложби ће бити представљен материјал различитог типа, међу којима су фотографије, архивска грађа, као и лични предмети композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Поставка је употпуњена дигиталним садржајима, уз које публика може да приступи музици ових композитора, као и да се прошета кроз родну кућу Стевана Ст. Мокрањца уз VR наочаре. Током трајања изложбе емитоваће се епизоде о Јенку и Мокрањцу, серијала „Српска музика кроз векове“, научно образовног програма РТС.

Отварање изложбе заказано је за петак 1. јула у 14 часова. Улаз је бесплатан!

МУЗИЧКО ПРИЈАТЕЉСТВО - НОСИОЦИ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ 19. ВЕКА У СРБИЈИ

Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац

Композитори Даворин Јенко (1835–1914) и Стеван Стојановић Мокрањац (1856–1914) су међу најзначајнијим личностима које су заслужне за развој српске музичке културе, и уметности уопште, у другој половини 19. века. Захваљујући Јенковом раду, у Београду је обогаћен позоришни живот, тиме што је у репертоар Народног позоришта  уврштен и низ комада с певањем, чији је музички аутор био управо Јенко. Овај специфичан музичко сценски жанр, допринео је даљем развоју примењене музике, а Јенко је опет својим деловањем утицао на млађу генерацију српских композитора да управо пишу музику за позориште. Мало малђи савременик Јенка – Мокрањац, у исто време је био композиторски активан, али на другом пољу. Мокрањац се залагао за очување српске народне традиције, која је уједно била и главна инспирација за његово стваралаштво и тиме је постао утемељивач националног стила у Србији. Њихове професионалне каријере су се преплитале, као и животне околности. Ова изложба представља мали увид у њихов рад и дуго пријатељство које су неговали.

  • Аутор изложбе  – Маријана Дујовић
  • Аутори поставке  –  Јелена Медаковић и Филип Шолн
  • Сарадник на пројекту – Иван Милошевић
  • Дигитални садржај – Ocolo Digital
Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ