Изложба „Избор слика из колекције Музеја града Београда“ у Завичајном музеју Жаркова

У Завичајном музеју Жаркова, новом музеју у саставу Музеја града Београда, у току је изложба Избор слика из колекције Музеја града Београда, аутора Предрага Ђидића, кустоса  Музеја града Београда.

Петар Лубарда, Рађање језера, 1971, Музеј града Београда

Изложбом Избор слика из колекције Музеја града Београда обухваћеноје десет дела, насталих од друге половине ХХ века до данас, истакнутих појединаца који су својим стваралаштвом обележили уметност свог времена, попут Мила Милуновића, Марка Челебоновића, Недељка Гвозденовића, Љубице Сокић, Лазара Возаревића, Петра Лубарде, Зорана Павловића, као и Владимира Величковића, Миливоја Павловића и Ивана Шулетића, чија дела је Музеј града Београда набавио за колекцију претходних година.

Лазар Возаревић, Сложена форма, Музеј града Београда

Одабране слике из Збирке за ликовну уметност и музичку културу од 1950. године, као један мали издвојени сегмент онога што Музеј града Београда баштини у својој уметничкој колекцији, сведоче о тематско-стилском плурализму уметничких дела заступљених у колекцији Музеја града Београда, њеном репрезентативном карактеру и потенцијалу за разумевање не само слојевитог развоја уметничке сцене Београда, већ и уметничких токова и феномена који су обележили српску и југословенску уметност од друге половине XX века до данас.

Марко Челебоновић, Јабуке на сандуку, 1963, Музеј града Београда

Изложба „Избор слика из колекције Музеја града Београда“ трајаће до 19. јуна 2022. године.

Улаз у Завичајни музеј Жаркова је бесплатан, а налази се у Улици Аце Јоксимовића 2.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ