ЛИКОВНИ САЛОН НА БУЛЕВАРУ: Музеј града Београда ускоро би требало да добије нови излагачки простор

И док је још неизвесно када ће на Малом Калемегдану кренути обнова првог наменски подигнутог простора за представљање ликовних дела - Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић", а не назире се ни када ће почети изградња одавно најављиване градске галерије на Косанчићевом венцу, Београд би ускоро требало да добије један ненадани, али репрезентативан изложбени простор!

Фото: Приватна архива

Музеј града Београда управо рашчишћава 500 квадрата излагачког простора (са пратећим простором за одлагање), на углу Булевара краља Александра и Ресавске улице, где ће сместити свој будући ликовни салон. У саставу музеја тако ће се наћи галеријски простор у коме ће изложбе имати савремени аутори, са својим излагачким конкурсом и годишњим програмом.

На питање како су се у Музеју града Београда (који тренутно ради на 13 адреса и чека тендер за обнову матичне зграде у Ресавској улици) одлучили на отварање салона, директорка Јелена Медаковић за "Новости" открива:

- Желели смо да надоместимо то што нашем граду недостаје озбиљнији, репрезентативан, градски излагачки простор, који је неоптерећен музејским правилима и начином рада.

Разумевањем градске управе дошли смо до простора који ће задовољити ту потребу да се посветимо савременом стваралаштву. Наша девиза је да подржавамо савремено како бисмо креирали будуће историјско.

Будуће место за уметнике, Фото Приватна архива

Нашој ликовној сцени, сматра Медаковић, мањка савремених галерија и можда је у горој ситуацији него ликовне средине околних, можда и мањих држава, па је немогуће да се изнедре велики колекционари актуелног стваралаштва:

- Код нас колекционари уметности још увек сакупљају дела која су сигурне инвестиције, купујући само оно чиме може да се тргује. Ситуација коју смо прошле године имали са аукцијском продајом збирке "Југоекспорта" показала се као лакмус папир за та кретања на тржишту.

Увелико већ, додаје Јелена Медаковић, припремају и прву изложбу. Реч је о групној поставци, пријављеној на конкурс Министарства културе и информисања.

- Аутори су сликари који тренутно стварају и надамо се да ћемо на велика врата примити публику на једном изузетном месту које ће моћи да окупи све познаваоце и љубитеље уметности. Поставка ће бити својеврстан пресек тренутних дешавања на ликовној сцени. И убудуће ћемо кроз сарадњу са кустосима и уметницима радити на томе да се допринесе већој видљивости различитих група аутора, различитих поетика.

Према њеним речима, отварањем салона музеј ће направити корак значајан и за ширу уметничку сцену, али ће учинити све и да допринесе пласману наших уметника ван земље.

- Намера је да у јавност изнесемо озбиљан рад појединаца, који се појављују на међународној сцени. Лично познајем неколико млађих аутора, веома релевантних, од Њујорка до грчке сцене, који су у Београду једва неколико пута излагали - закључује Јелена Медаковић.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ