Изложба „Од Балкана до Трентина“ у Конаку кнегиње Љубице

Изложба „Од Балкана до Трентина. Одисеја српских заробљеника током Првог светског рата“ биће отворена у Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице од 29. септембра до 8. октобра.

Готово заборављена прича о ратним и цивилним, српским заробљеницима Великог рата, на територији јужног Тирола (округа Тренто), која је опстала захваљујући спорадичним фотографијама, мемоарима и казивања мештана заједнице Кастелано ди Вила Лагарина, у близини Роверета. Иако се тачне бројке не знају, мештани говоре о најмање 400 па до неколико хиљада српских заробљеника који су заувек остали на овом месту. Њихово присуство је оставило трага и у топонимији места у којима су живели у тешким условима принудног рада у ратном заточеништву.

Oва изложба први пут је реализована у Кастелану јула 2022.године и резултат је вишегодишње сарадње историјског института „Pro Loco Castellano – Cei из Villa Lagarina и историјске истраживачке лабораторије „Don Zanolli“ из Трентина са Генералним конзулатом Р.Србије у Трсту, а под патронатом аутономне регије Тренто, општине Вила Лагарина.

Потхрањене овим фотографијама, приче о затвореницима, који су били заточени у сеоском замку - утврђењу и у подрумима кућа локалног живља, преносе се с колена на колено све од средине Великог рата. Аустроугарска империја Великог рата, ујединила је ратне и цивилне заробљенике на тешком принудном раду који је почињао у Кастелану, на 800 метара надморске висине, а завршавао се на више од 2.000 метара неприступачних Алпских врхова, где су морали да секу стене, праве ровове и крче путеве аустроугарској војсци. „Гладни и исцрпљени заробљеници, умрли су на врху Алпа, где су и масовно сахрањивани, усред шуме. Рађале су се и умирале генерације мештана, идући српском стазом уз планину.“

Крајем јула 2022.године први пут у историји постављена је спомен плоча са именима заробљеника испред Капеле страдалима у Кастелану, а "Српско гробље" и „Српска стаза“ обележени су трајним спомен обележјима током овогодишље, друге по реду комеморације. Овај пројекат реализован је у организацији Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, под покровитељатвом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и италијанске општине Вила Лагарина.

Изложбу ће отворити Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Никола Селаковић, у четвртак 29. септембра 2023. године у 17:30 часова у Сали под сводовима у Конаку књегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића број 8).  

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ