Изложба "Уметничка дела Здравка Вајагића и Хелене Шипек из колекције Музеја града Београда"

У Конаку кнегиње Љубице 17. децембра 2021. године, са почетком од 19 часова, биће отворена изложба Уметничка дела Здравка Вајагића и Хелене Шипек из колекције Музеја града Београда.

Аутор изложбе је Предраг Ђидић, кустос Музеја града Београда.

 

 

Академски сликари Здравко Вајагић и Хелена Шипек поклонили су 2020. године деветнаест слика Музеју града Београда. Здравко Вајагић поклонио је осам слика насталих у периоду од 1973. до 2006, док је једанаест слика Хелене Шипек настало од 1970. до 2012. године. Дела представљају својеврсан пресек њиховог дугогодишњег уметничког стваралаштва.

 

Здравко Вајагић деценијама доследно гради свој особени ликовни израз, не подлежући утицајима различитих тенденција које су актуелне у одређеним моментима на уметничкој сцени. Његов опус обележило је стваралаштво на граници између фигуративног и асоцијативног схватања сликарства, али и приближавање апстрактном промишљању слике, чију границу није прешао, имајући готово увек у основи танку везу са конкретним мотивом, предметом или пределом као асоцијативном инспирацијом. Настала као производ дуготрајних промишљања и истраживања, његова дела, иако у сасвим редукованим облицима, садрже обележја виђеног света.

Постојано и без превеликих осцилација у ликовном изразу, Хелена Шипек изградила је током година уметнички опус уравнотеженог сензибилитета који се, још од почетака њеног уметничког формирања, уобличавао у складу са афинитетом према модернистичким токовима европске уметности прве половине ХХ века. При томе, следећи искључиво властите инстинкте, Хелена Шипек није подлегла утицајима различитих тенденција које су се током времена смењивале на уметничкој сцени, већ је, пратећи унутрашње пориве, на себи особен начин, остала доследна исказивању свог интимног доживљаја света и окружења у коме живи и ствара.

Присуство отварању ће бити омогућено ограниченом броју гостију у складу са епидемиолошким мерама и препорукама надлежних органа и просторним капацитетима Конака кнегиње Љубице. Молимо Вас да своје присуство потврдите путем мејла marina.vasic@mgb.org.rs до петка 17. децембра до 17 часова.

 

Изложба Уметничка дела Здравка Вајагића и Хелене Шипек из колекције Музеја града Београда трајаће до 30. јануара 2022. године.

 

Радно време Конака кнегиње Љубице у улици Кнеза Симе Марковића бр. 8:

Уторак, среда, четвртак и субота: 10-17 часова

Петак: 10-18 часова

Недеља: 10-14 часова

Хелена Шипек, Кућа на Зеленом венцу, 1996, Музеј града Београда Helena Šipek

Здравко Вајагић, Кућиште, 2006, Музеј града Београда

 

Биографије уметника

Здравко Вајагић (1938, Личко Петрово Село) дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи професора Недељка Гвозденовића, код кога је завршио и постдипломске студије. Члан je УЛУС-а од 1964. године, чији је председник био у два мандата, а такође је био и генерални секретар Савеза ликовних уметника Југославије. Радио је као професор на Вишој педагошкој школи у Београду, где је предавао сликање и зидне сликарске дисциплине и сопственим елаборатом формирао два нова одсека – за конзервацију и графичке уреднике. Радио је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду. Био је оснивач, декан и продекан Академије за уметност и конзервацију при СПЦ. Добитник је веома значајних признања, од којих се издвајају: Награда за сликарство на изложби студената академија ликовних уметности из Љубљане, Загреба и Београда, која је одржана у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у Београду 1963. године, Награда Удружења ликовних уметника Србије за сликарство 1970. године, као и Плакета града Београда за допринос ликовној култури 1979. године. Имао је двадесет три самосталне изложбе, међу којима и ретроспективну изложбу 2011. године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у Београду. Излагао је на више од педесет колективних изложби. Његова дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама у земљи и иностранству: на Факултету ликовних уметности у Београду, у Скупштини Србије, Извршном већу Србије, Савезном извршном већу, на Коларчевом народном универзитету, у Културно-просветној заједници Београда, Културно-просветној заједници Србије, Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву, Умјетничкој галерији у Зеници, Умјетничкој галерији у Мостару, Уметничкој галерији у Врњачкој Бањи, Музеју Козаре у Приједору, Културно-образовном центру Нови Град, Музеју града Београда и др. Аутор је бројних мозаика на капиталним сакралним објектима у Србији и Босни и Херцеговини. 

 

Хелена Шипек (1940, Загреб) студирала је на Академији ликовних умјетности у Загребу у класи професора Отона Постружника и дипломирала у класи професора Марина Тартаље. Радила је као ликовни и музички педагог у ОШ „Ката Думбовић“ у Загребу током шездесетих година, да би, након тога, радила као професор ликовне културе у Десетој београдској гимназији, а касније и у Другој београдској гимназији. Члан je УЛУХ-а од 1964, а УЛУС-а од 1974. године. Имала је двадесет пет самосталних изложби, међу којима и ретроспективну изложбу 2014. године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у Београду, као и у Галерији „Platoneum”, огранка САНУ у Новом Саду. У Студију Модерне галерије „Јосип Рачић” у Загребу излагала је 2017. године. Учествовала је на више од седамдесет колективних изложби. Њена дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама: Дому синдиката у Загребу, Галерији југословенског портрета у Тузли, Галерији савремене уметности у Скопљу, Уметничкој галерији у Крушевцу, Ординаријату београдске надбискупије, Дому војске у Београду, Дому војске у Загребу, Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, Модерној галерији у Загребу, Музеју сељачких буна у Горњој Стубици (Спомен-збирка Виктора и Хелене Шипек), Музеју града Београда и др. 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ