Изложба Дамјана Ковачевића у Салону Музеја града Београда

Изложба "Дамјан Ковачевић - Волео бих да сам праисторијски Дирер" биће отворена у Салону Музеја града Београда (Булевар краља Александра 32) у петак 10. марта у 19 часова.

Фото: Бојан Џодан

На изложби интригантног поднаслова "Волео бих да сам праисторијски Дирер" сликар Дамјан Ковачевић представља делом свој најновији опус инспирисан ренесансним хришћанским иконографијама, а делом радове који прате дух библијске тематике пра почетка света.

Дамјан машта о томе како би изгледало сновиђење Албрехта Дирера из праисторије, како би Дирер из тог периода замишљао ренесансу као узвишени период уметности и како би изгледао Диреров свет из доба када је људска слобода била незамислива.

Не дајући коначне одговоре, јер како сaм каже "појединац никада не може да се изрази до краја", уметник нас уводи у свој чудан свет необичних бића, зооморфних облика постојања, рађања и умирања, познатих и непознатих симбола, незамисливих сцена и сценографија.

Свака од теме која је представљена на монументалним сликарским платнима и цртежима великих формата има своју динамику развоја и то је оно што свему даје прави смисао.

По Дамјану, смисао уметности је у стварању исто као што је и смисао човековог постојања у непрекидном креирању света од праисторије до данас.

Дамјан Ковачевић је рођен 1983. године у Бихаћу. Дипломирао је 2008. године на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића. Добитник је неколико награда за свој уметнички рад од којих су најзначајније: Награда за особену креативну иновацију Факултета ликовних уметности 2008, Награда Фондације Култураум, Дизелдорф 2009, Прва награда за цртеж из Фонда Владимира Величковића 2010, Награда 48. Зимског салона, Херцег Нови 2015, Прва награда Ниш Арт Фондације 2015. Имао је више самосталних изложби у Београду, Паризу, Дизелдорфу, Цетњу, Смедереву и велики број групних изложби. Учествовао је у резиденцијалним програмима на Гло Арт Ланакен, Белгија 2014, Међународном граду уметности Париз, 2012, у Дизелдорфу 2009. Радови су му откупљени за Музеј савремене уметности у Београду 2013. и Музеј града Београда 2022. године. Живи и ради у Београду.

Изложба траје до 29. марта.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ