„Форме обликовног система као уточишта драгоценог сећања“ Марине Нићифоровић

Изложба докторског уметничког пројекта „Форме обликовног система као уточишта драгоценог сећања“ Марине Нићифоровић одржана је од од 27-29.новембра 2021. у објекту Музеја града Београда у Ресавској 40б.

Резултат докторског уметничког истраживања Марине Нићифоровић, на тему односа сећања и форме, остварен је у виду скулпторске инсталације минималистичког карактера. Иако je првобитно полазиште у интимном, личном сећању, због тога што је то сећање засновано на колективним геолокалитетима (околина Новог Пазара: Ђурђеви ступови, Градина, сокак) и архетиповима, оно је од општег значаја. Инсталација је зато пример превођења културног наслеђа, оспољавања и  опредмећивања историјског сећања у нео-модернистичке форме.

Централна скулптурална инсталација јединствена је обрада сећања јер није заснована на директном представљању субјективног, већ на његовом преображају у сасвим нову сложену форму. Попут сећања, којем се сваки пут прилази из неког другог угла, инсталација не следи линерарност у смислу да има карактер слагалице отворене за нова учитавања и разматрања.

Део инсталације “Праг” инспирисан је местом сусретања интимне и колективне косомогоније, истоворемено изнова указује на  пролазност али подсећа на понизност у молитви, као на  начин да се, барем привремено, дотакне вечност. Управо у новој и другачијој материјализацији, онога што би без приказаних инсталација било пролазно, невидљиво и недодирљиво, налази се вредност овог подухвата.

Фото: Музеј града Београда

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ