Изложбa „Први генерални план и уређење Београда између два светска рата“

У Завичајном музеју Жаркова 21. децембра ће бити отворена изложба „Први генерални план и уређење Београда између два светска рата“.

Ауторке изложбе су Ангелина Банковић, музејски саветник Музеја града Београда и Злата Вуксановић-Мацура, виши научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ.

На изложби су представљене активности спровођене на уређењу Београда између два светска рата, са посебним освртом на први генерални план Београда, који је настао у том периоду.

План је настао 1923. године и одобрен је 1924. године. Примерак који се чува у Музеју града Београда је један од два сачувана. Израђен је на плавом озалид папиру и садржи  легенду са пописом од 142 објекта и простора јавне намене, као и списак чланова Комисије и шефа Бироа, Ђорђа Павловича Коваљевског, који су радили на изради плана. Посетиоци ће моћи да се упознају са контекстом настанка плана, основним подацима о изгледу Београда и структури његовог становништва у то време, да добију информације о међународном конкурсу који је 1921. године био расписан у циљу израде плана, као и томе ко је и како израдио план. На изложби ће бити омогућен и увид у неке од докумената који су пратили његов настанак, попут расписа конкурса, извештаја о раду жирија, или извештаја комисије за израду плана.

На изложби су приказани и други планови и фотографије које се односе на изглед Београда и на његово урбанистичко и комунално уређење између два светска рата, са посебним освртом на регулацију улица, уличне засторе и канализацију.

Изложба садржи и интерактивни део, у оквиру којег ће посетиоци, кроз 20 изабраних објеката и локација, моћи сами да истраже први генерални план и сазнају шта је израђено у складу са њим, а шта не.

Изложба Први генерални план и уређење Београда између два светска рата трајаће до 15. јануара. Улаз је бесплатан.  

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ