Баташево

У оквиру сарадње Музеја града Београда и Центра за културу Сопот у изложбеној галерији Центра за културу постављена је и отворена археолошка изложба Музеја града Београда Баташево - насеље из старијег неолита, аутора Велибора Катића, кустоса археолога Музеја града Београда.

Ово је прво гостовање ове изложбе која је београдској јавности била представљена у лето 2010. године у Конаку кнегиње Љубице.

Археолошки локалитет Баташево, на ободима градске општине Младеновац, на овој изложби представљен је налазима из старијег неолита. Изложени предмети, разних облика и намене, из периода око 6000 година пре нове ере, сведоче о постојању организованог насеља, са укопаним земуницама.Објекти су имали дрвену арматуру у виду преплета премазану иловачом и кров, вероватно на две воде, који је био покривен сламом или трском. Видљиви трагови зидног сликарства са употребом беле и сиве боје, су најстарији овакви налази у оквиру култура Европе и Балкана, а на овој изложби могу се видети на фрагментарно сачуваним деловима зидова. Претпоставља се да је бела боја заправо пигемент добијен млевењем љуштура пужева или шкољки. Може закључити да је овакав објекат имао посебну намену церемонијалног или култног карактера.