Дан солидарности музеја

Музеј града Београда се придружује међународној културној кампањи Дан солидарности музеја - 4 март, покренутој од стране платформе CULTURESHUTDOWN коју је до сада подржало преко 160 установа из нашег региона и света.

Иницијатива Дан солидарности музеја – 4 март и акција подршке одржава се у знак солидарности због ситуације у којој су се нашле институције културе у Босни и Херцеговини, Њихов национални музеј, Земаљски музеј у Сарајеву, затворен је пре шест месеци, након 124 године рада. Због нерешених правних статуса и финансијских потешкоћа слична судбина могла би да задеси и шест других установа културе у БиХ.
Акција има за циљ и да се скрене пажња јавности на актуелно стање свих музејских институција у региону, које представљају културне стубове друштва.

Ова иницијатива отвара и питање веома лоше ситуације у којој се налазе и музеји у Србији. Народни музеј у Београду и Музеј савремене уметности у Београду већ се дуго налазе у процесу „реконструкције“, док је зграда у Ресавској 40б, добијена за коначан смештај Музеја града Београда, потпуно занемарена, остављена да пропада, без даљих планова за наставак радова на пресељењу нашег Музеја.

Од фотографија недоступних културних добара из свих институција и појединаца које су се подржале ову иницијативу биће реализована виртуелна изложбе коју ће посетиоци моћи да погледају на адреси www.cultureshutdown.net

Архива вести и најава