На кафи код кнегиње Љубице 200-ти пут

У четвртак, 21. фебруара, у 12 часова извден је јубиларни 200-ти програм На кафи код кнегиње Љубице.

Гранд кафа, која је већ три године подржава овај програм и Музеј града Београда, овим поводом је позвала представнике медија и уприличила мали коктел.

Музеј града Београда је веома поносан на успех који је ова јединствена монодрама постигла и на интересовање које и даље изазива у јавности. Музеј града Београда је такође захвалан Гранд кафи што је препознала значај овог програма, помогла да траје већ четврту годину заредом и нада се да ће се ова успешна сарадња наставити и убудуће на обострано задовољство, али и на задовољство публике.

Овим програмом представља се Конак кнегиње Љубице и живот у Београду у време владавине династије Обреновић на помало неуобичајен начин. Наташа Поповска, историчарка уметности и виша кустоскиња, обучена у костим из периода кнегиње Љубице као домаћица своје палате дочекује посетиоце. Поред основне историјске приче, кнегиња приповеда о томе како су се облачиле српске владарке, како су водиле домаћинство, васпитавале децу, какве су украсе стављале на косу... У току представе служи се кафа у традиционалним филџанима и ратлук. За ову прилику отворена је диванхана, централно место у Конаку где су се традиционално дочекивали гости и испијала кафа.

Овај програм који је први пут промовисан у време трајања Дана европске баштине 2009. године постао је део сталне понуде Музеја града Београда, а 2011. уведено је и извођење на енглеском језику.

Архива вести и најава