Ново издање Музеја града Београда

Испод чекића Музеја града Београда изашла је нова публикација - мемоари архитекте Константина А. Јовановића, под називом Разне успомене Константина А. Јовановића на владаре Србије и Црне Горе 19. века. Оригинални рукопис, писан 1917, приредила је за штампу историчарка уметности, кустоскиња Музеја града Београда, Данијела Ванушић.

Константин А. Јовановић припада генерацији српских архитеката школованих у престижним европским центрима, који су на прелазу два века својим градитељским рукописом изменили оријенталну физиономију београдске вароши. Рођен је 1849. године у Бечу као најстарије дете првог српског фотографа и литографа Анастаса Јовановића, а касније и двороуправитеља кнеза Михаила.

Познат углавном по свом високом образовању и богатом архитектонском опусу, Јовановић је до сада био тајанствен по питању сопственог искуства и сећања. Сачувани рукопис у коме је осветлио епоху, описао савременике и додатно истакао значај своје породице у оквиру националне историје, умногоме доприноси и његовом бољем упознавању. У Успоменама Јовановић описује историјска, друштвена, политичка и културна збивања из живота кнежева Милоша и Михаила у емиграцији у којима је његов отац непосредно учествовао, а чијих је прича он био сведок. Даровито написано оригинално литерарно дело представља ретко сведочанство једног недовољно познатог периода српске историје.

Рукопис који је на објављивање чекао више од пола века овом публикацијом први пут излази на светлост дана. Књига у издању Музеја града Београда намењена је читаоцима стручне и шире јавности са жељом да она постане предмет интересовања и могуће полазиште будућих истраживања.

Промоција књига биће одржана у среду, 27. фебруара, у 19 часова у Конаку кнегиње Љубице.

Архива вести и најава