Говор руку

Упознавање са делима и музејском збирком вајара Томе Росандића, стицање свести о знаменитим суграђанима чије стваралаштво данас чини део наслеђа главног града и односа према прошлости ради лакшег разумевања садашњости, као и развијање стваралаштва и креативности.

Креативна радионица која за полазиште има сталну поставку Музеја Томе Росандића одржана је у уметниковој кући на Сењаку. Првог дана полазници радионице били су ђаци основних школа Јанко Веселиновић и Стефан Немања. Други дан био је замишљен као отворена радионица слободна за све заинтересоване да нам се придуже.

У покушају да се оживе Томине скулптуре, продре у срж уметничког стваралаштва и иницирају индивидуална тумачења и идеје полазника, радионица у музеју овог чувеног вајара на Сењаку укључивала је: цртање, сликање, бојење, role-play, музику, драму, прављење и свирање инструмената.

Ток радионице:

Учесници добијају репродукције одабраних Томиних скулптура чији се покрети руку користе као полазиште за креирање дводимензионалних уметничких форми по слободном избору, применом сликарских техника цртеж, слика и колаж.

Драмско-музичка радионица укључује интерактивни storytelling перформанс глумаца инспирисан животом и радом Томе Росандића, а потом прављење и свирање инструмената у дворишту уметникове куће.