Моја дама из 19. века

Израда женског грађанског костима из 19. века - упознавање са историјским приликама, начином одевања и изгледом женске одеће у Београду током 19. века. 

Полазиште за радионицу је стална поставка Конака кнегиње Љубице Ентеријери београдских кућа 19. века, која кроз представљене различите стилове опремања и украшавања домова владарских и познатих београдских породица 19. века, прати настанак и развој грађанске класе и преображај турске касабе у европски град.

Ток радионице:
На почетку радионице учесници се кратко упознају са историјским приликама, начином одевања у Београду током 19. века и изгледом одеће кнегиње Љубице и угледних Београђанки средином 19. века. Потом следи анализа женских одевних предмета: материјал, крој, првобитна намена и значење. Ради лакшег разумевања сваки учесник добија картице са сликом, називом и објашњењем за одевне предмете, готове кројне шаблоне за њихову израду и припремљену лутку – модел за одевање. Практични део радионице се састоји од исецања кројних делова од одабраних врста материјала, комбиновања боја и врста материјала, спајања искројених делова лепком, декорације лепљењем украсних трака или шљокица по жељи и облачења лутке. У завршном делу радионице сваки учесник представља своју даму из прошлости.