Подкаст

Музеј града Београда је више од 40 година организовао „Трибину љубитеља историје Београда“. С обзиром на пандемију због које није било могуће одржати континуитет организовања трибине, решили смо да је пребацимо у нову, дигиталну форму – подкаст - који може да се прати на YouTube каналу Музеја града Београда.

Трибина љубитеља историје Београда“ основана је првобитно као Клуб љубитеља историје Београда на иницијативу утицајних суграђана, поклоника неговања градске културне баштине. Његов настанак је пре свега био израз жеље старих Београђана да имају своје грађанско удружење у коме би се састајали и евоцирали догађаје из занимљиве и бурне прошлости града, у намери да се сачувају приче о људима који су живели у њему и својом делатношћу оставили дубок траг. Од посебне важности је било лобирање за Музеј града Београда, с циљем да се прикупљају подаци, чињенице и материјална културна добра неопходна за разумевање историје града.

Тематика Трибина које су се одржавале једном до два пута месечно,  покривала је врло широку лепезу стручно-научних области, па тако и подкаст „Клуб љубитеља историје“ наставља да обрађује историјске теме из области културе, уметности, археологије, спорта, просвете, науке... Подкаст води Снежана Јојић Стаменковић, новинарка и уредница Културног дневника на РТС-у, док су јој саговорници стручњаци, као што су некада били предавачи на трибинима: кустоси, просветни радници, публицисти, професори универзитета, еминентни научници, али и аматери, колекционари и заљубљеници у историју Београда, који на аутентичан и зналачки начин проналазе пут до публике и гледалаца.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ